Omakotitalon myynti

Kun mietitään omakotitalon myyntiä, ei ole yksiselitteistä vastausta, milloin se kannattaisi myydä. Joskus omakotitalojen parasta myyntiaikaa ovat olleet kevät sekä kesä, ja ehkä tänäkin päivänä ovat. Tänä päivänä ei ole kuitenkaan niin suurta merkitystä, milloin talo myydään, sillä ostajia on tarjolla jatkuvasti. Varsinkin näillä ylikuumentuneilla markkinoilla talo kannattaa myydä silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Ostaja löytyy varmasti, jos sijainti on kohtuullinen ja kunto hyvä.

Uudet ja uudehkot omakotitalot

Uudet ja uudehkot omakotitalot käyvät kaupaksi hyvin todennäköisesti ja myyntiajat ovat tällä hetkellä paljon lyhyempiä. Pitää ottaa toki huomioon, että puhuttaessa kasvukeskuksista. Maaseudulla ja alueilla, joissa kaupankäynti ei ole vilkasta, on myyntiaika hyvin todennäköisesti tuuripeliä. Kaupat voivat tapahtua nopeastikin, jos joku vain sattuu etsimään siltä alueelta omakotitaloa. Se ei ole kuitenkaan varmaa, että niin käy.

Korkotaso, hinta ja sijainti

Tämän hetken pieni korkotaso houkuttelee ihmisiä ottamaan isompia pankkilainoja. Omakotitalot ovat yleensä asunto-osakkeita kalliimpia. Kaikki on tietysti suhteellista ja sijainti vaikuttaa paljon tietysti hintaan. Vantaan perukoilta voi saada kohtuullisessa kunnossa ja kohtuullisen kokoisen omakotitalon hintaan, jolla saattaisi saada Helsingin ydinkeskustasta kaksion. Mitä keskeisemmällä sijainnilla omakotitalo on, sen nopeammin se menee kaupaksi. Oli kunto sitten mikä tahansa. Ihmiset ovat kiinnostuneet aina hyvästä sijainnista.

Tiheän uudisrakentamisen voimakas trendi

Vaikka talo olisi laho, niin hyvällä sijainnilla se menee kaupaksi. Siinä joko asutaan jonkin aikaa, tai sitten talo puretaan ja tilalle rakennetaan uutta. Tänä päivänä monilla alueilla on näkyvillä asuntomäärien suuri kasvu. Yksi vanha talo puretaan omenapuiden täyttämältä tontilta ja tilalle rakennetaan neljä tai viisi taloa vieri viereen. Pienet rakennusyhtiöt metsästävät omakotitaloalueilla tämän tyyppisiä tontteja vesikielellä. Tonteista maksetaan myös erittäin hyvin ja isojen tonttien arvot hyvillä alueilla ovatkin kivunneet pilviin. Kymmenessä vuodessa jokin alue on saattanut muuttua epäsuositusta hyvin suosituksi. Tällöin on voinut tehdä hyvät talokaupat ja arvonnousu on ollut merkittävää.

Omakotitalon tontin muut rakennukset

Omakotitalon lisäksi ostajia kiinnostavat tontilta löytyvät lisärakennukset. Näitä voivat olla esimerkiksi leikkimökit, autokatokset ja vierasmajat. Jälkimmäiset ovat etenkin koronan myötä nostaneet suosiotaan, kun ihmiset haluavat työskennellä lähempänä kotia tai ihan kotoa käsin. Esimerkiksi erillinen vierasmaja on houkutteleva vaihtoehto kotitoimistoksi. Kukapa ei haluaisi työskennellä lähellä kotia, tarkemmin kotipihalla rauhassa lapsilta ja katsella kenties viehättävää maisemaa tai ainakin tyylikkäissä sisätiloissa, jotka on laitettu edustavaksi.

omakotitalon myynti

Vanhemmat talot, remontointi ja kuntotarkastus

Vanhemmat 80-, 90- ja jopa 70-luvun talot kiinnostavat tällä hetkellä ostajia. Vanhempiin taloihin ennen myyntiinlaittoa kannattaa aina teetättää kuntotarkastus. Näin jo myyntiin laitettaessa on tiedossa ulkopuolisen ammattilaisen tekemä kuntotarkastus. Tämä olisi järkevä tehdä joka tapauksessa ennen varsinaisten kauppojen tekoa, joten se on parempi tehdä jo ennen myyntiinlaittoa tai viimeistään sen yhteydessä.

Ompahan sitten tiedossa kaikki mahdolliset viat ja riskit jo siinä vaiheessa, eivätkä ne paljastu ikävästi myöhemmin, kun luulee esim. saaneensa talolle ostajan. Joka sitten saattaisi vetäytyäkin kaupoista kuntotarkastuksen jälkeen. Tarkastus siis kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta kaikille osapuolille on selvää, millaisesta kohteesta todella on kyse.

Talon remontointi ja arvonnousu

Osa omakotitalon myyjistä tekee tai teettävät mittavat remontit ennen myyntiinlaittoa. Tällaisissa tilanteissa ei kannata valita vihreää keittiötä tai punaista kylpyhuoneen kaakelia, vaan tehdä yleiseen silmään remontti paremmin sopivalla skandinaavisella tyylillä, josta useampi käyttäjä tykkää tai ainakin se on neutraali.

Erikoisemmat ratkaisut voi jättää, jos ei halua tehdä remonttia, mutta ei sellaista varta vasten kannata alkaa tekemään ennen myyntiinlaittoa. Remontin tekeminen juuri ennen myymistä, kun tarkoittaa vain sitä, että sillä haetaan arvonnousua asunnolle. Remonttiin saisi tällöin kulua vähemmän rahaa, kuin mitä omakotitalon arvo nousee remontin myötä, jotta se on kannattavaa.

Samankaltaiset artikkelit