Polyureapinnoitus pitää tehdä oikein – vältä nämä virheet

Vesikaton tai muiden rakenteiden polyureapinnoitus on tarkkuutta ja osaamista vaativa urakka. Jos pinnoittaja on amatööri, joka ei tiedä mitä on tekemässä, koko projekti voi mennä pahasti pieleen.

Kun haluat hyödyntää polyureapinnoitusta talon rakenteiden suojaamisessa, muista välttää seuraavat virheet:

1. Älä yritä tehdä polyureapinnoitusta itse

Polyureapinnoitus on vankkaa osaamista vaativa prosessi, joka on tärkeää saada tehtyä oikein heti ensi yrittämällä. Pinnoituksessa käytettävä materiaali kuivuu todella nopeasti, joten jos pinnoituksen aikana pinnoitetta roiskuu vääriin paikkoihin, se jähmettyy niihin hetkessä kiinni. Samoin epätasaisesti levitetty pinnoite kuivuu epätasaiseksi pinnaksi lähes välittömästi.

Polyureapinnoituksessa on myös olennaista käyttää riittävän tehokkaita suojavarusteita. Pinnoittaminen shortseissa ja T-paidassa sekä kaupan halvimmissa suojalaseissa ja hengityssuojaimessa ei kerta kaikkiaan tule kysymykseen. Pinnoitusta varten tarvitaan koko vartalon ja pään peittävä suojavaate sekä riittävän eristävä hengityslaite, joka suojaa koko kasvot ja hengitystiet.

Onneksi harrastelijan tekemä polyureapinnoitus on varsin harvinainen virhe, sillä vaikka joku saisikin haltuunsa kemialliset komponentit joista pinnoite sekoitetaan, pinnoitukseen tarvitaan erikoisvalmisteinen ruiskutuslaitteisto, jota useimmilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta päästä käyttämään.

2. Älä yritä pinnoittaa huonokuntoista kattoa

On olennaista muistaa, että polyureapinnoitusta käytetään pitämään hyväkuntoinen pinta hyvässä kunnossa. Sitä ei esimerkiksi voi käyttää vesikaton remontin korvikkeena.

Pinnoituksen teho perustuu siihen, että se muodostaa suojattavalle pinnalle saumattoman kalvon, joka ei läpäise kosteutta, ja pitää siten veden poissa rakenteista. Jos pinnoitetta yritetään ruiskuttaa liian epätasaiselle pinnalle, ei yhtenäistä kalvoa pääse muodostumaan.

Jos vaikkapa talon vesikaton pinta on todella rosoinen ja siinä on suuria kuoppia tai jopa reikiä, katon polyureapinnoitusta on mahdotonta tehdä onnistuneesti.

Tähän virheeseen joku saattaa sortua esimerkiksi silloin, kun hän on päästänyt talonsa vesikaton liian huonoon kuntoon ja haluaisi saada sen vesitiiviiksi ilman kallista kattoremonttia. Valitettavasti pinnoituksella ei kuitenkaan voida pelastaa tällaista kattoa, vaan vesikatto täytyy ensin pistää kuntoon.

3. Älä yritä säästää väärässä paikassa

On täysin ymmärrettävää, että useimmat ihmiset haluaisivat selvitä esimerkiksi vesikattonsa kunnossapidosta mahdollisimman halvalla. Oikeassa paikassa säästäminen onkin hyvin järkevää, mutta muista aina suhteuttaa säästämäsi summa siihen, mitä väärässä paikassa säästäminen voi sinulle tulla maksamaan.

Jos esimerkiksi jätät vesikattosi pinnoituksen tekemättä, etkä hanki sille mitään muutakaan suojausta, säästät kyllä pinnoituksen hinnan lyhyellä aikavälillä, mutta kun kattosi alkaa vuotaa, siitä voi tulla todella iso lasku.

Kun pohdit, pitäisikö sinun investoida kattosi suojaamiseen vai ei, koita pohtia kuinka todennäköisesti suojaamaton katto alkaa aiheuttaa ongelmia, ja kuinka kalliita ne ongelmat olisivat. Yleensä ihmiset päätyvät varsin nopeasti siihen lopputulokseen, että katon suojaus on aina hintansa väärti.

4. Älä yritä itse arvioida sopiiko pinnoitus tarpeisiisi

Tuntuuko sinusta, että polyureapinnoitus olisi täydellinen valinta omalle vesikatollesi tai muulle suojattavalle pinnalle? Hienoa, että olet löytänyt sinulle mieleisen pinnoitusratkaisun, mutta muista kuitenkin vielä jutella asiasta kokeneen ammattilaisen kanssa.

Pinnoitusalan ammattilainen osaa arvioida onko kattosi riittävän hyväkuntoinen pinnoitusta varten, ja onko polyureapinnoitus ylipäänsä oikea valinta katollesi. Asiantuntija osaa myös kertoa sinulle, miten kattosi pinnoitus kannattaisi toteuttaa ja mitä koko projekti tulisi maksamaan.

Voi olla järkevää keskustella muutaman sopivalta vaikuttavan pinnoitusammattilaisen kanssa, jotta saat paremman käsityksen vaihtoehdoistasi ja muun muassa alan yleisestä hintatasosta. Näiden tietojen perusteella osaat sitten helpommin arvioida, kuka pinnoittaja on paras valinta juuri sinun projektiisi.

Samankaltaisia artikkeleita